Ga naar hoofdinhoud

Mijn kind is pas 7! Waarom word ik nu al doorverwezen naar de orthodontist? Is het niet te vroeg?

Mijn kind is pas 7! Waarom word ik nu al doorverwezen naar de orthodontist? Is het niet te vroeg?

Dit is een terechte vraag die we vaak krijgen op een eerste consult van ouders, waarvan het kind nog erg jong is.

Het is echter soms nodig om vroeg in te grijpen om grotere problemen te voorkomen. Dit is wat wij noemen een ‘interceptieve behandeling’, wat als doel heeft om het probleem vroeg aan te pakken, zodat het gebit zich verder goed kan ontwikkelen.

Dit is vaak een behandeling van korte duur.
Zodra het probleem is opgelost wordt vaak de behandeling gestaakt. Op latere leeftijd wordt de gebitssituatie opnieuw beoordeeld en er kan in overleg met de orthodontist worden gekozen voor een vervolg van de orthodontische behandeling.

Er zijn vele redenen waarom een interceptieve behandeling noodzakelijk kan zijn. Hierbij een aantal voorbeelden van de meest voorkomende gebitsafwijkingen waarbij een interceptieve behandeling nodig kan zijn:
– Bij een omgekeerde voortand. De voortanden in de bovenkaak horen altijd over de ondertanden heen te vallen, maar soms gaat het mis bij de doorbraak. De voortand boven valt dan achter de voortand onder
– Een te smalle bovenkaak
– Verstoorde wisseling door ruimtegebrek
– Vroegtijdig verlies van melkkiezen of tanden. Melkkiezen of tanden hebben als functie om de ruimtes open te houden voor de blijvende tanden of kiezen. Er kan dus een probleem ontstaan als deze te vroeg verloren gaan. Hierdoor kan er ruimtegebrek ontstaan voor de blijvende kiezen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top