Ga naar hoofdinhoud

Met een beugel wordt het tandenpoetsen iets uitdagender en duurt het poetsen langer. Wij geven uitgebreid instructies hoe de tanden gepoetst moeten worden tijdens het plaatsen van de beugel. Voor meer informatie over het poetsen met een beugel klik je op de onderstaande link.

Goede mondhygiëne is essentieel en door het hebben van een goede mondhygiëne kan veel tijd, moeite, geld en schade aan het gebit bespaard worden. Wij raden aan om minimaal twee keer per dag de tanden te poetsen. De extra uitdaging van een vaste beugel is dat er vaak slotjes op de tanden zijn, die het poetsen lastiger maken. Door de beugel worden bepaalde plekken moeilijker bereikt. Wij raden aan langer te poetsen dan normaal. Een beugel in combinatie met onvoldoende aandacht aan de mondhygiëne kan onherstelbare schade aan het gebit als gevolg hebben. Er zijn verschillende hulpmiddelen aanwezig die kunnen helpen om een goede mondhygiëne te behouden tijdens het dragen van de beugel.

Poets minimaal twee keer per dag

Poets de tanden 2 keer per dag. Gebruik een tandpasta met fluoride en poets minimaal 4 minuten per keer.

Tandenborstel met kleine borstelkop

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en een recht handvat. De kop moet een glad oppervlak hebben, alle borstelhaartjes moeten even lang zijn.

Elektrische tandenborstel of handtandenborstel

Een elektrische tandenborstel en een handtandenborstel zijn allebei geschikt. Bij een elektrische tandenborstel draait de kop zelf rond. Bij een handtandenborstel beweegt de kop zelf met korte horizontale bewegingen.

Tandpasta met fluoride

Elk merk tandpasta is geschikt, zolang er maar fluoride in zit.

Ragers

Ragers zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Het makkelijkste is een conische rager met een hoek erin. De ragers kunnen meerdere malen gebruikt worden.

Mondspoelmiddel

Fluoride maakt de tanden sterker. Een mondspoelmiddel ondersteunt de mondhygiëne en geeft extra fluoride. Poets in de ochtend en in de avond met fluoride tandpasta en gebruik een fluoride spoelmiddel (225 – 500 PPM fluoride) in de loop van de middag, voor een extra fluoride moment. Volg de aanwijzingen op de verpakking en spoel ongeveer 30 seconden. Eet en drink daarna 30 minuten niet. Spoelen is geen vervanging van het poetsen, maar een aanvulling.

Poetsinstructie

 1. Spoel de mond grondig met water om etensresten te verwijderen;
 2. Gebruik een rager om etensresten, maar vooral ook om tandplaque te verwijderen. Beweeg de rager vanaf het tandvlees richting de rand van de tand. Doe dit tussen alle tanden en kiezen van de boven- en onderkaak;
 3. A. Begin met de bovenkaak. Plaats de borstel boven de draad en de slotjes, richting het tandvlees. Poets elke tand of kies tien tellen. Poets zo de tanden en het tandvlees van de bovenkaak;
  B. Plaats dan de tandenborstel boven de draad en de slotjes. Draai nu de borstel naar de draad toe en beweeg heen en weer. Schuif daarna op naar de volgende tand;
  C. Plaats de borstel nu onder de draad en de slotjes en draai de tandenborstel naar de draad toe. Poets nu alle tanden op deze manier;
 4. Maak nu de tanden en kiezen van de onderkaak op dezelfde manier schoon als in stap 3A, 3B en 3C;
 5. Poets nu de binnenkant van de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak. Poets het tandvlees mee;
 6. Poets de kauwvlakken van de boven- en onderkaak.
 7. Kijk in de spiegel of alle voedselresten verwijderd zijn en de tandplaque verdwenen is.

Bloedt tandvlees tijdens het poetsen? Dan is het tandvlees ontstoken. Blijf vooral zachtjes op die plek poetsen om zo de ontsteking weg te poetsen. Druk niet te hard tegen het tandvlees, dat is niet nodig.

Samenvatting

Minimaal twee keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta. Let op, er is verschil tussen hand- en elektrisch poetsen. Volg de poetsinstructies.

Back To Top