Ga naar hoofdinhoud
 1. Inschrijven:

  Eerst meldt u uzelf aan om een patiënt bij Northo te worden. U kunt dit doen via het inschrijfformulier op de website, per mail of  door telefonisch contact met ons op te nemen. Na uw aanmelding nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om uw eerste afspraak in te plannen.

 1. Eerste consult:

  De eerste afspraak bij de orthodontist is het eerste consult. Tijdens het eerste consult luistert de orthodontist naar de wensen en vragen, zodat er een duidelijk beeld ontstaat waarom u een beugel wilt.

  Tevens wordt het gezicht en gebit klinisch beoordeeld. De orthodontist bepaalt dan of een orthodontische behandeling nodig is en of het een goed moment is om te starten of nog even te wachten, bijvoorbeeld vanwege de wisseling. De wisseling hoeft niet altijd voltooid te zijn om een orthodontische behandeling te kunnen starten.

 1. Uitgebreid onderzoek:

  Vervolgens worden foto’s, röntgenfoto’s en modellen gemaakt om zo goed mogelijk de beginsituatie op te slaan. Voor het maken van modellen moeten er afdrukken worden genomen. Voor het afdrukken wordt eerst een afdruklepel uitgezocht die om alle tanden en kiezen heen valt. Met een soort van zachte klei wordt dan een afdruk gemaakt. Dit duurt korter dan 30 seconden.

 1. Behandelplan bespreken:

  Na het uitgebreid onderzoek worden de gegevens bestudeerd door de orthodontist, waarna een definitief behandelplan wordt opgesteld. U krijgt in detail te horen hoe uw behandeling zal verlopen, hoeveel dit zal kosten, en hoe lang het proces ongeveer in totaal zal duren.

  Er is alle tijd om vragen te stellen. Als u het eens bent met de voorgestelde behandeling, maken we vervolgafspraken voor het plaatsen van de beugel. Ook wordt de eigen tandarts geïnformeerd over de voorgenomen behandeling.

 1. Behandeling

  Uiteindelijk zal er een afspraak worden ingepland om uw beugel daadwerkelijk te plaatsen. Nadat uw beugel geplaatst is, hoeft u alleen nog terug te komen voor de maandelijkse controle. Hoe lang de behandeling gaat duren, hangt sterk af van uw situatie en motivatie.

  In deze praktijk wordt gewerkt met taakdelegatie. Dat betekent dat een deel van de taken van de orthodontist worden overgenomen door de assistenten. De assistenten zijn hiervoor intern- en extern opgeleid en daarna bekwaam en bevoegd verklaard. De assistenten werken altijd in opdracht van de orthodontist, waarbij de orthodontist altijd eindverantwoordelijk blijft voor alle uitgevoerde handelingen.

  Het is zeer belangrijk dat instructies nauwkeurig worden opgevolgd!

  Tijdens de behandeling is het belangrijk dat de instructies van de orthodontist en de orthodontie-assistentes nauwgezet worden opgevolgd. Dit zal een snelle en goede behandeling bevorderen.

 1. Retentie

  Nadat uw behandeling voltooid is en uw beugel verwijderd is, wordt er een retentiebeugel (spalk) geplaatst. Dit is een klein draadje achter uw tanden die ervoor zorgt dat deze op hun nieuwe plaats blijven staan. Deze moet altijd blijven zitten.

Nachtbeugel

In veel gevallen wordt er ook nog een nachtbeugel geplaatst. Deze nachtbeugel moet in het begin elke nacht gedragen worden. Indien mogelijk kan dit na een jaar worden afgebouwd naar één keer per week. We raden aan om de beugel één keer per week te passen. Als deze dan erg strak zit, is het nodig de beugel meerdere nachten per week te dragen.

Eindcontroles

Het eindresultaat, de spalken en de nachtbeugel worden gecontroleerd 6 weken na de behandeling, 3 maanden later, 6 maanden later en een jaar later. Deze controles zijn belangrijk, omdat u soms zelf niet voelt of de spalk los zit. Zolang u rechte tanden wilt houden, raden wij aan om de nachtbeugel te blijven dragen en de spalken te laten zitten.

 

Back To Top