Ga naar hoofdinhoud

Uitneembare beugel

Wat is het resultaat van deze beugel?

De blokbeugel beïnvloedt de groei van de kaken. Wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat wordt er vaak gekozen voor een blokbeugel. De verhouding tussen de boven en onderkaak wordt verbeterd, waardoor je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. Wanneer de behandeling is afgerond sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan.

Draagtijd

Het aantal uur dat deze beugel per dag gedragen moet worden is per geval verschillend.

Poetsen van deze beugel

De beugel wordt gereinigd met een tandenborstel zonder tandpasta, maar met zeep. Af en toe kan de beugel in een bak met huishoudazijn geweekt worden om het te ontkalken.

Beugel los of kapot

Als er iets los zit of er is enigszins twijfel, bel dan gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.

Er zijn verschillende soorten platen, zoals de expansieplaat en de opbeetplaat. Dit zijn uitneembare beugels die meestal voor de bovenkaak worden gemaakt. Deze platen kunnen worden toegepast als de kaak erg smal is of als er minimale correcties nodig zijn.

Draagtijd

De orthodontist bepaalt hoe lang deze beugel per dag gedragen dient te worden.

Poetsen van deze beugel

De beugel wordt gereinigd met een tandenborstel zonder tandpasta, maar met zeep. Af en toe kan de beugel in een bak met huishoudazijn geweekt worden om het te ontkalken.

Beugel los of kapot:

Als er iets los zit of er is enigszins twijfel bel dan gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.

Deze beugel wordt geplaatst om ruimte open te houden.

De linguale boog is een draad die aan de binnenkant van je ondergebit van de eerste blijvende kies links naar de eerste blijvende kies rechts loopt. Het voorkomt dat bij het te vroeg verliezen van je melkkies de blijvende kiezen naar voren schuiven. Daarnaast maakt het indien nodig meer ruimte voor opkomende blijvende kiezen.

Draagtijd

:
De beugel zit voor de patiënt vast en is alleen voor de orthodontist uitneembaar en wordt dus 24 uur per dag gedragen.

Beugel los of kapot:

Indien het ijzerdraad of elastiek los is gegaan en de beugel is tevens uit de band geschoven dan kan deze teruggeduwd worden. Indien er een band los zit, laat deze dan om de kies. Bel bij beide opties vervolgens de praktijk voor een afspraak.

Dit is de uitneembare beugel. Deze wordt toegepast om de kiezen in de bovenkaak meer naar achteren te verplaatsen. De beugel heeft een verlengstuk buiten de mond in de vorm van een nekband of petje. Afhankelijk van de schedelopbouw wordt gekozen voor een nekband of petje. Het kan ook nodig zijn dat ze samen worden gebruikt.

Draagtijd:

Deze beugel moet gemiddeld 14-16 uur per dag gedragen worden en is ook te combineren met andere orthodontische apparaten zoals slotjes.

Beugel los of kapot:

Als er iets los zit of er is enigszins twijfel bel dan gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.

Invisalign corrigeert je gebit met behulp van een aantal haast onzichtbare, uitneembare aligners die speciaal op maat worden gemaakt. Doordat de aligners elke twee weken worden vervangen, verschuiven de tanden – beetje bij beetje, geleidelijk naar de gewenste eindstand.

Draagtijd:

De aligners moeten minimaal 22 uur per dag gedragen worden, dus continu behalve tijdens het eten en tandenpoetsen.

Poetsen van deze beugel

Tijdens het tandenpoetsen gaan de aligners uit. Deze dienen met een tandenborstel en zeep gereinigd te worden.

Beugel los of kapot:

Als er iets los zit of er is enigszins twijfel bel dan gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies.

Vaste beugel

Deze bracketbeugel bestaat uit slotjes die op de tanden worden geplakt waarin een flexibele draad wordt gezet. Deze draad oefent kracht uit op de tanden waardoor ze geleidelijk verschuiven en uiteindelijk recht op elkaar komen te staan.

Poetsen van deze beugel

Na het plaatsen van deze beugel wordt er uitgebreide poetsinstructie gegeven. Gebruik bij voorkeur een zachte borstel en ragers. Om schade aan de slotjes te voorkomen raden wij aan hard voedsel te ontwijken.

Zit er iets los of is er pijn:

Als er iets los zit of er is enigszins twijfel bel dan gerust met de praktijk, dan geven wij persoonlijk advies. Tijdens het begin van de behandeling is een beetje pijn te verwachten. Na paar dagen zal de pijn verdwijnen.

Keramische brackets

Er kan gekozen worden om de orthodontische behandeling te laten verlopen met cosmetische keramische brackets. Dit zijn dezelfde brackets die standaard gebruikt worden, alleen zijn deze keramisch. De draad die door de brackets heen komt is wel metaalkleurig.

Wat zijn en doen correctieveren?

Correctieveren zijn veren, die toegepast kunnen worden om de stand van de tandboog in de onderkaak en bovenkaak op elkaar aan te passen. Ze kunnen niet los van de vaste beugel (slotjesbeugel) toegepast worden. De correctieveren bestaan uit een veer die aan de bovenkant vast zit en het duwstaafje dat in de veer schuift en aan de onderkant vast zit.

Zit er iets los of heb je pijn:

Als er onderdelen van de beugel los zitten. Neem dan gerust contact met ons op.

Nog enkele tips:

Het poetsen vraagt wat meer aandacht. Poets de veer goed! Druk de kop van de tandenborstel stevig op en maak heel kleine draaibewegingen. De haren van de tandenborstel wringen zich dan overal tussen en zorgen dat de plak loskomt. Daarna natuurlijk goed spoelen!

Hyrax bestaat uit 2 of 4 banden en is volledig van metaal gemaakt met een schroef in het midden. De expansieschroef heeft een centrale staaf. De sleutel wordt hierin geplaatst en je draait elke keer de schroef. De expansieschroef wordt vervolgens dagelijks uitgedraaid door de patiënt of de ouder om het gewenste resultaat te bereiken. Als de schroef wordt vastgezet, kan de Hyrax zonder aanpassingen 4 maanden blijven zitten. De Hyrax wordt na het verwijderen vervangen door een beugel aan de binnenkant voor een periode van ten minste 1 jaar om een mooi eindresultaat te behouden.

De herbstbeugel zorgt ervoor dat de boven- en ondertanden beter op elkaar komen te staan. Met behulp van scharnieren wordt je bovenkaak iets naar achteren gebracht en je onderkaak iets naar voren.
Een herbstbeugel kun je niet tussentijds uitnemen, maar de scharnieren laten voldoende mondopening toe waardoor je er niet al te veel last van hebt. De beugel is echter, zoals alle vaste beugels, wat moeilijker schoon te houden.

Zit er iets los of heb je pijn:

Soms kan het voorkomen dat het bovenste stangetje van de beugel loslaat van de onderkant wanneer je je mond iets te ver opent. In de meeste gevallen kun je dit echter zelf weer vastzetten. Als er iets los zit of als je enigszins twijfelt aan wat je moet doen, bel gerust met de praktijk, dan geven wij u persoonlijk advies. Een beetje pijn is in het begin wel te verwachten. Na paar dagen zal de pijn stoppen.

De Transpalatal Arch (TPA) beugel bestaat uit twee metalen bandjes om de boven kiezen, waaraan een draad vast zit die over het gehemelte van de ene naar de andere kant loopt. Doel van deze beugel is om de bovenkaakboog licht te verbreden, of de boven  kiezen te draaien en zo extra ruimte te creëren.

Deze beugel is niet uitneembaar. De TPA kan in combinatie met andere beugels worden gebruikt.

Zit er iets los of heb je pijn:

Als er onderdelen van de beugel los zitten. Neem dan gerust contact met ons op. Een beetje pijn is te verwachten tijdens het begin van de behandeling.

Een TAD, staat voor Temporary Anchorage Device, is een klein schroefje dat door het tandvlees in het bot wordt geschroefd. Dit schroefje dient als soort van anker voor het verplaatsen van een groep tanden. Als we een groep tanden naar achteren willen verplaatsen en we doen dit bijvoorbeeld met een elastiekje naar de achterste kies, dan kan het zijn dat juist de achterste kies naar voren komt in plaats van de tanden naar achteren. In zo’n geval kan een TAD gebruikt worden als verankeringspunt. Het plaatsen van een TAD gebeurt onder lokale verdoving, bij de orthodontist.

Back To Top